Skip Navigation Links

Bruger menu

Historie


Borup Skole blev i 1940 Centralskole og erstattede flere af egnens små skoler. I 1945 blev den udvidet til realskole og med det større elevtal, var der basis for at oprette et skoleorkester, med messing instrumenter.
 
Den først dirigent var lærer Ravn – ”Bror Ravn”.
 
Da han stoppede var orkesteret en kort overgang ledet af en regimentsmusiker fra Roskilde, men da Poul Anker Nielsen blev ansat som lærer på skolen, overtog han orkesteret, og fik efterhånden stor succes med det.
 
Med tiden var der i Borup og omegn mange gamle medlemmer af skoleorkesteret, der stadig havde stor lyst til at spille, så i 1968 blev Borup Brass Band dannet.
Også her havde Poul Anker stor succes, ikke bare på den musikalske front, men også på det praktiske.
Instrumenterne til et fuldt besat orkester beløb sig på den tid til mellem 100.000 og 150.000 kr., et betragteligt beløb.
Ved medlemskontingenter og forskellige aktiviteter, bl.a. det dengang legendariske loppemarked, koncerter og morgenmusik til guld- og sølvbryllupper, kom man en del af vejen.
 
Det største bidrag til orkesterets drift kom dog, da Poul Anker sammen med musiklæreren og multikunstneren Finn Jørgensen fik ideen til at kopiere det fra TV kendte Good Old Days. 

Det blev en kæmpesucces(og et kæmpearbejde). Alt blev grebet seriøst og "professionelt" an fra starten, og mange af byens borgere bakkede op med frivillig hjælp, både på og bag scenen.

Jimmy Stahr var en meget populær Mr. Chairman(måske medvirkede hans indsats her til, at han senere blev valgt til folketinget). Fra 1970 blev der gennem 10 sæsoner opført hen ved 40 forestillinger for fulde huse, og det satte BBB i stand til at købe instrumenter for 1/4 million kr.

Efter nogle år med brassband musik, ønskede en del medlemmer at spille mere rytmisk musik, og i en periode blev brassbandmusikken hver anden onsdag udskiftet med bigband jazzmusik og dertil hørende instrumenter.
I 1988 besluttede man dog at vende tilbage til det oprindelige koncept, og koncentrere sig om brassband repertoiret.

Borup Brass Band har tre gange deltaget i DM for brassband, uden dog at placere sig i helt i toppen, men som ægte sportsmænd siger: ”det gælder ikke om at vinde, men om at være med”.
 
Da Poul Anker Nielsen valgte at træde ned fra dirigentpodiet, blev orkesteret efter en kort periode med en af orkesterets medlemmer, Henning Lotzfeldt, som dirigent, i ca. ti år ledet af Ulrik Bondo Madsen, skolelærer og selv en fremragende trombonespiller.
 
Efterfølgende har orkesteret haft flere dirigenter, som det fremgår af nedenstående, heriblandt flere ret kendte navne. 

I oktober 2008 kunne Borup Brass Band fejre 40 års jubilæum, med en kæmpe koncert i Multihallen i Borup.
Poul Anker, der var primus motor i oprettelsen af orkesteret, dirigerede marchen, "Our Director", det første nummer orkesteret spillede, og derfor i lang tid BBB's kendingsmelodi. Her var rigtig mange forhenværende medlemmer med, så i dette nummer blev orkesteret forøget med hen ved 20 musikere; det kunne høres vidt omkring….Denne aften blev uforglemmelig for orkesteret, og for de gamle medlemmer, der var mødt op for endnu en gang at give et trut i Borup.
 
Det er lidt fantastisk at tænke på, at der onsdag aften, igennem snart 50 år, har lydt velklingende messing musik i Borup, og at flere af de musikere, der var med fra orkesterets start, stadig lader deres kraftfulde toner klinge, i samklang med de senere tilkomne medlemmer.

I en lille provinsby som Borup, er der en uundgåelig til- og afgang af beboere, og derfor også af medlemmer i en lille forening som Borup Brass Band.
 
I skrivende stund(ultimo 2014) er der 17 faste medlemmer, samt en del trofaste støtter, men da der ikke er nogen øvre grænse for hvor mange medlemmer der kan være i orkesteret, er der altid plads til en til, der holder af duften, og lyden, af et messinginstrument, og som kan spille rimeligt rent på det.
 

Dirigenter:
 
Poul Anker Nielsen
 
Henning Lotzfeldt
 
Ulrik Bondo Madsen
 
Martin Åkerwald
 
Giordano Bellincampi
 
Jan Lundberg
 
Siegfried Skov
 
Steen Finsen
 
Kim Dabelstein Løwe
 
Andreas Vetö
 
Kristjan Berger

Kenneth Vegeberg 

Alex Nielsen
 
Formænd
 
Mogens ”Isenkræmmer” Pedersen
 
Uffe Olsen
 
Morten Opdrup
 
Anders Wedell-Neergård 1987 - 1988
 
Tony Larsen 1988 - 2001
 
Bengt Wendt Sørensen 2001 - 2020

Jørgen Damkjær 2020 - ?
 

 


Seneste nyheder

Sponsor

 


 Site Map   Admin Copyright © 2020 Borup Brass Band
Formand:  Jørgen Damkjær     Telefon    40 15 05 22